Kortárs magyar festők

kortars galeria

kortars galeria

Miért jó befektetés, ha kortárs festményt vásárolunk?

2024. október 03. - Nem Csilla

Először is, a kortárs művészet folyamatosan változik és fejlődik, ezért lehetséges, hogy a gyűjtők új, ígéretes művészek munkáit szerezzék meg átlagos áron, vagy az alatt. Ezek a művek idővel jelentős értéknövekedést érhetnek el.

 

garayplasticdream140x106ov1491-scaled.jpg

Garay-Nagy Norbert - Plastic Dream

Másodsorban, a kortárs festmények sokkal több, mint puszta dekorációk: mélyebb társadalmi, kulturális és filozófiai üzeneteket hordoznak.

Az ilyen műalkotások birtoklása nemcsak esztétikai értékkel bír, hanem intellektuális befektetést is jelent, hiszen az alkotások gyakran reflektálnak a jelenkor társadalmi kérdéseire és kihívásaira. Megváltoztatja a környezetet, értéket hoz otthonunkba, gondolatokat ébreszt és sugároz magából. Ez nem csak számunkra fontos, hanem gyermekeink számára is, akik egy ilyen környezetben felnőve más vizualitással és szókinccsel indulnak neki a világnak.

Egy ilyen műtárgy értékét tehát nemcsak a pénzügyi hozadék, hanem a kulturális relevancia is növeli.

shane54strongchessgame65x85vt-scaled.jpg

Shane-54-Császár Előd - Strong Chess Game

Harmadsorban, a kortárs művészet iránti kereslet egyre nagyobb mértékben növekszik a globális műtárgy piacokon.

Egy jól megválasztott kortárs festmény idővel jelentős hozamot hozhat, különösen akkor, ha egy gyűjtő megfelelő diverzifikációval építi fel műtárgy portfólióját. A műtárgypiac stabilitása és hosszú potenciálja különösen vonzóvá teszi ezt a befektetési formát olyan időszakokban, amikor a hagyományos pénzügyi piacok kiszámíthatatlansága, változékonysága a jellemző.

A kortárs képek egészen másként viselkednek, mint az értékpapírok, ezen sajátosságait is figyelembe kell vennie a befektetőnek. Míg a kötvény, részvény kibocsátása szinte folyamatos és rövid idő alatt pénzzé lehet tenni – akár a pakettet megbontva, részenként is – a kortárs festményekre hosszú távú befektetésként érdemes tekinteni, hiszen hosszú évek is eltelhetnek, mire jelentősen megmozdul a megvásárolt festmény ára, felértékelődik az alkotó. Nem olyan likvid, mint a részvény vagy a kötvény, nem tehető néhány nap alatt pénzzé, és az se lehetséges, hogy csak egy részétől váljon meg a tulajdonos. Cserébe viszont a részvényeknél is jobb hozammal kecsegtetnek. A vásárlásnál azonban mindenek felett érdemes szem előtt tartani a saját ízlésünket, hiszen történjen bármi egy alkotás árával, ezekkel a művészeti alkotásokkal együtt élve a legnagyobb hozamot mégis az esztétikai élvezetükben találjuk meg.

 bakarchaikushelyno_v_80x40ofa521-scaled.jpg

Bak Judit - Archaikus hely (No. V.)

Végül a kortárs festmények vásárlásával támogatják az alkotókat, és ez a művészeti világ fennmaradásához és fejlődéséhez vezet. Ez a támogatás hosszú távon visszahat a befektetőre is, hiszen a művészek pályájának előrehaladásával és elismertségének növekedésével a művek értéke is emelkedik.

 

Ludvig Dániel - La Plage

ludvigdaniel-la_plage.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kortarsgaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8418700110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása